Koko kehon luuntiheysmittaus
Koko kehon luuntiheysmittaus antaa hyvän kuvan yleisestä luuntiheydestä.
Koko kehon luuntiheysmittauksesta näkee myös selkärangan tiheyden.
Jos on tarpeen, luuntiheysmittaus lannerangasta ja reisiluun kaulasta voidaan tehdä heti samalla laitteella, ja täydentää vielä selän sivukuvilla.
Lisäetu koko kehon luuntiheysmittauksesta on se, että siitä voidaan määrittää lihasmassaindeksi (RSMI), jota käytetään lihaskadon eli sarkopenian toteamiseen.
Tutkimukseen kuuluu käsien puristusvoimamittaus kuvaamaan lihaksiston yleistä kuntoa. Lihaksiston kunnolla on iso merkitys kaatumisten ja luun murtumien ehkäisyssä. Lihaskato kuuluu osana oireyhtymään, josta käytetään nimeä gerastenia.
Koko kehon luuntiheysmittaus on edullinen ja siitä saa hyvän käsityksen luuston tilasta. Kilpailevat menetelmät käyttävät mittausta ääreisosista kuten säärestä tai kantapäästä. Ääreisosista mitattu luuntiheys ultraäänellä tai muulla menetelmällä (Pindex, Sonost, PIXI ) ei ole luotettava, koska luuntiheys voi olla jaloissa vielä aivan hyvä, kun luuntiheys on jo selässä alentunut tai selässä on jo osteoporoosi. Tämä voi olla kohtalokasta selän kunnolle. Joskus virhe on myös toisin päin, jolloin hoito on turhaa.